Wat zijn medische hulpmiddelen?

Medische hulpmiddelen

Een medisch hulpmiddel heeft een medische werking, die mechanisch is. Die werking is dus niet farmacologisch, immunologisch of via het metabolisme, zoals bij een geneesmiddel wel het geval is.
 

Soorten medische hulpmiddelen

Er bestaan veel verschillende producten die voldoen aan deze definitie. Een pleister bijvoorbeeld, maar ook een prothese, een scanner of een defibrillator. Er bestaat zelfs software die als medisch hulpmiddel wordt toegepast.
 

Gelijkenis met geneesmiddelen

Sommige medische zelfzorghulpmiddelen vertonen een grote gelijkenis met geneesmiddelen. Denk hierbij aan hoofdluismiddelen, brandwondengels, kalknagelstiften of wrattenmiddelen. Dit is de categorie die onder de CPMH valt en waarop de Keuringsraad toezicht houdt. Je kunt medische hulpmiddelen onderscheiden van geneesmiddelen door het CE-teken (al dan niet met nummer) dat op de verpakking staat vermeld.
 

Medische hulpmiddelen en geneesmiddelen kunnen soms ook op elkaar lijken. We snappen dat dit verwarrend is!

Deirdre Samuels Brusse, specialist gezondheidsreclame

Uitgelicht

Herziene Leidraad per 1 februari van kracht

Herziene Leidraad per 1 februari van kracht

De Leidraad van de Keuringsraad is herzien. Dat betekent dat denormen uit de drie codes: de code voor publieksreclame voor geneesmiddelen (CPG), de code publieksreclame medische (zelfzorg) hulpmiddelen (CMH) en  de code voor de aanprijzing van gezondheidsproducten (CAG) simpeler en duidelijker zijn geformuleerd. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Lees verder
Extra forte, krachtig of sterk

Extra forte, krachtig of sterk

We zien claims, zoals 'krachtig', 'forte' en 'hooggedoseerd', regelmatig voorbij komen. Het zijn feitelijk allemaal synoniemen voor 'rijk aan'. Die claims zijn alleen toegestaan voor vitamines en mineralen als er tenminste 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) per dagdosering in een gezondheidsproduct zit.

Lees verder
5 redenen om ons in te schakelen

5 redenen om ons in te schakelen

Reclame voor zelfzorgproducten is toegestaan. Wel zijn er regels waaraan adverteerders zich moeten houden. De Keuringsraad houdt toezicht op naleving van deze regels, maar doet nog veel meer. We geven 5 goede redenen om ons in te schakelen.

Lees verder
Zelfregulering

Zelfregulering

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen om zo een proces doelgericht te voltooien.

Lees verder
 Claims over de weerstand op een rij!

Claims over de weerstand op een rij!

In de herfst- en wintermaanden is er veel aandacht voor je weerstand. Op supplementen mogen verschillende claims staan over het immuunsysteem, oftewel de weerstand. Voorwaarde is dat er specifieke weerstandsvitamines en -mineralen voorkomen in het supplement. We zetten ze op een rij én geven aan welke claims zijn goedgekeurd.

Lees verder

Ik wil de Keuringsraad inschakelen

Direct naar inschrijven of Klantportaal

Ik ben op zoek naar informatie

Direct naar codes en andere basisdocumenten
Copyright: © alle rechten voorbehouden door Keuringsraad, KOAG/KAG