Het beoordelen van reclame voor medische hulpmiddelen

Het beoordelen van reclame voor medische hulpmiddelen

Net als voor zelfzorggeneesmiddelen is het voor medische zelfzorghulpmiddelen toegestaan om reclame te maken. Uiteraard gelden hiervoor regels. Zo moet reclame voor een medisch hulpmiddel waarheidsgetrouw zijn en mogen de eigenschappen ervan niet worden overdreven. Ook mag een medisch hulpmiddel geen bedreiging inhouden voor de geestelijke en/of lichamelijke volksgezondheid. 
 

Medische claims

Het is toegestaan om medische claims te gebruiken voor de aanprijzing van medische hulpmiddelen. Die claims moeten uiteraard wel aantoonbaar juist zijn.

CE-check

Vanaf 1 januari 2015 moeten alle medische hulpmiddelen klasse I, waarvoor reclame wordt gemaakt, de CE-check ondergaan. De Keuringsraad werkt voor het uitvoeren van deze check samen met enkele experts die een ruime ervaring hebben op het gebied van medische hulpmiddelen. 

Lees meer over de CE-check
 

De Keuringsraad werkt met duidelijke en haalbare normen voor verantwoorde reclame over zelfzorgmiddelen. Normen die breed gedragen worden door het bedrijfsleven.

Marten Hummel, bestuurslid Keuringsraad.

Uitgelicht

Herziene Leidraad per 1 februari van kracht

Herziene Leidraad per 1 februari van kracht

De Leidraad van de Keuringsraad is herzien. Dat betekent dat denormen uit de drie codes: de code voor publieksreclame voor geneesmiddelen (CPG), de code publieksreclame medische (zelfzorg) hulpmiddelen (CMH) en  de code voor de aanprijzing van gezondheidsproducten (CAG) simpeler en duidelijker zijn geformuleerd. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Lees verder
Extra forte, krachtig of sterk

Extra forte, krachtig of sterk

We zien claims, zoals 'krachtig', 'forte' en 'hooggedoseerd', regelmatig voorbij komen. Het zijn feitelijk allemaal synoniemen voor 'rijk aan'. Die claims zijn alleen toegestaan voor vitamines en mineralen als er tenminste 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) per dagdosering in een gezondheidsproduct zit.

Lees verder
5 redenen om ons in te schakelen

5 redenen om ons in te schakelen

Reclame voor zelfzorgproducten is toegestaan. Wel zijn er regels waaraan adverteerders zich moeten houden. De Keuringsraad houdt toezicht op naleving van deze regels, maar doet nog veel meer. We geven 5 goede redenen om ons in te schakelen.

Lees verder
Zelfregulering

Zelfregulering

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen om zo een proces doelgericht te voltooien.

Lees verder
 Claims over de weerstand op een rij!

Claims over de weerstand op een rij!

In de herfst- en wintermaanden is er veel aandacht voor je weerstand. Op supplementen mogen verschillende claims staan over het immuunsysteem, oftewel de weerstand. Voorwaarde is dat er specifieke weerstandsvitamines en -mineralen voorkomen in het supplement. We zetten ze op een rij én geven aan welke claims zijn goedgekeurd.

Lees verder

Ik wil de Keuringsraad inschakelen

Direct naar inschrijven of Klantportaal

Ik ben op zoek naar informatie

Direct naar codes en andere basisdocumenten
Copyright: © alle rechten voorbehouden door Keuringsraad, KOAG/KAG