9 Goedgekeurde claims over vitamine D

9 Goedgekeurde claims over vitamine D

9 Goedgekeurde claims over vitamine D

In de zomer schijnt de zon volop, zélfs in Nederland. We gaan massaal naar buiten: relaxen in de tuin, varen op een meertje of een drankje drinken op het terras. De zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van deze buitenactiviteiten én voor nog iets: de aanmaak van vitamine D. Wat zijn precies de functies van deze zonnevitamine? En wat mag je daarover eigenlijk claimen?


9 Goedgekeurde claims 

Er zijn wel 9 verschillende claims over vitamine D toegelaten, waaronder 2 kinderclaims (zie 8 en 9):
1. Vitamine D draagt bij tot een normaal calciumgehalte in het bloed.
2. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten.
3. Vitamine D draagt bij tot de normale opname/ het normale gebruik van calcium en fosfor.
4. Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces.
5. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
6. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale tanden.
7. Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren.
8. Vitamine D is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen.
9. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.

Let op: het supplement moet voor het kunnen gebruiken van deze claims wel minstens 10 microgram vitamine D bevatten. Er is ook een ziekteriscoreductie claim toelaten: Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Let op: het supplement moet dan minstens 15 microgram Vitamine D per dagelijkse portie bevatten. Er gelden nog een paar aanvullende voorwaarden, zie database.


Alternatieve claims

Naast de goedgekeurde claims zijn er alternatieve claims die gebruikt mogen worden, zoals: Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak Vitamine D, voor een goede opname van kalk Deze claims zijn net iets anders verwoord, maar betekenen hetzelfde. Ben je benieuwd naar deze alternatieve bewoordingen? Kijk dan in onze claimsdatabase


Wat mag niet?

Claims mogen niet te stellig zijn. Zo mag je niet zeggen 'Vitamine D, voor een goede weerstand'. De claims 'Vitamine D versterkt de botten van kinderen' of 'Vitamine D is nodig voor de botten van kinderen' mogen ook niet, omdat deze net verder gaan dan de toegelaten claim. Ook de claim 'vitamine D voorkomt botontkalking' is niet toegestaan. Het is namelijk niet toegelaten om een medische claim te gebruiken. In de claimsdatabase vind je ook veel voorbeelden van claims die niet zijn toegestaan.
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →