Beoordelen reclame voor voedingssupplementen

Beoordelen van reclame voor voedingssupplementen

De Keuringsraad beoordeelt reclame-uitingen voor voedingssupplementen aan de hand van de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Voedingssupplementen vallen onder de Warenwet en daarom mogen er geen medische claims voor worden gemaakt. Gezondheidsclaims zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik ervan gelden bepaalde regels.  


Claimsverordening (EG 1924/2006)

Sinds 2007 is de Europese Verordening voor Voedings- en Gezondheidsclaims voor levensmiddelen van kracht (EU 1924/2006). Deze verordening wordt ook wel kortweg de claimsverordening genoemd. Het doel van de claimsverordening is simpel: zorgen dat de claims wetenschappelijk bewezen zijn en begrijpelijk voor de consument.
 

Wat is EFSA?

De EFSA (European Food Safety Authority) is de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. EFSA is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat claims beoordeelt die zijn ingediend door fabrikanten. Voorwaarde is dat de claims wetenschappelijk bewezen zijn. EFSA brengt advies uit aan de Europese Commissie.Claims database De Keuringsraad heeft in samenwerking met verschillende partijen (Neprofarm, NPN, FNLI)een handige database ontwikkeld met voorbeelden van wel en niet toegestane gezondheidsclaims per nutriënt.
 

Lees ook

Met de komst van de claimsverordening is het beoordelen van claims veel eenvoudiger en inzichtelijker!

Mieke Lotgerink, specialist gezondheidsreclame

Uitgelicht

5 redenen om ons in te schakelen

5 redenen om ons in te schakelen

Reclame voor zelfzorgproducten is toegestaan. Wel zijn er regels waaraan adverteerders zich moeten houden. De Keuringsraad houdt toezicht op naleving van deze regels, maar doet nog veel meer. We geven 5 goede redenen om ons in te schakelen. 

Lees verder
Zelfregulering

Zelfregulering

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen om zo een proces doelgericht te voltooien.
 

Lees verder
 Claims over de weerstand op een rij!

Claims over de weerstand op een rij!

In de herfst- en wintermaanden is er veel aandacht voor je weerstand. Op supplementen mogen verschillende claims staan over het immuunsysteem, oftewel de weerstand. Voorwaarde is dat er specifieke weerstandsvitamines en -mineralen voorkomen in het supplement. We zetten ze op een rij én geven aan welke claims zijn goedgekeurd.

Lees verder

Ik wil de Keuringsraad inschakelen

Direct naar inschrijven of Klantportaal

Ik ben op zoek naar informatie

Direct naar codes en andere basisdocumenten
Copyright: © alle rechten voorbehouden door Keuringsraad, KOAG/KAG