Probiotica: een ontoelaatbare gezondheidsclaim

05/12/2024

‘Probiotica’ is toegestaan in de zogenaamde ‘categorie-aanduiding’ zoals omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen. Tot op heden konden wij dat nog soepel toepassen, maar daar zal nu verandering in komen. Wat hier precies achter zit en wat dit concreet betekent voor reclame-uitingen, lees je hieronder.  

Uit de guidance van de Claimsverordening volgt dat de Europese Commissie (EC) de term ‘probiotica’ als gezondheidsclaim ziet vanwege de implicatie van een gezondheidseffect.  

Gezondheidsclaims zijn alleen toegestaan als ze geautoriseerd zijn door de EC. De geautoriseerde gezondheidsclaims zijn opgenomen in het EU Register en in de Claims database van de Keuringsraad. Met uitzondering van on-hold claims, zijn alle andere gezondheidsclaims verboden.  

De ingediende gezondheidsclaims op bacteriestammen zijn door de EC afgewezen. Er zijn dus geen claims geautoriseerd en er staan er ook geen on-hold. Dat betekent dat voor bacteriestammen geen gezondheidsclaims gemaakt mogen worden. Het woord ‘probiotica’ impliceert volgens de EC wel een gezondheidsclaim, en dus mag deze term niet gebruikt worden om (de aanwezigheid van) bacteriestammen aan te duiden.  

Het Warenwetbesluit voedingssupplementen vereist in artikel 6.1.a een vermelding van ‘de aanduiding van categorieën microvoedingsstoffen of stoffen die de waar kenmerken’. Omdat de Claimsverordening niet van toepassing is op deze etiketteringseis, kan de term ‘probiotica’ daar wel gebruikt worden. In Europees verband blijkt de toepassing van deze zogenaamde ‘categorie-aanduiding’ sterk uiteen te lopen. Mede hierom hebben we binnen de Nederlandse zelfregulering tot op heden de ruimte gezien om dit soepel toe te passen. Vanaf nu zullen we dit strikter moeten gaan uitvoeren, conform pagina 11 van het Richtsnoerdocument 

Concreet betekent dit het volgende: 

  • De aanduiding ‘probiotica’ wordt beoordeeld als een ontoelaatbare gezondheidsclaim. Dat betekent dus dat de term niet gebruikt kan worden in handelsnamen, productnamen, inhoudsclaims, etc.  
  • In de warenwettelijke verplichte ‘categorie-aanduiding’ kan ‘probiotica’ wel gebruikt blijven worden.  
  • De verzamelnaam ‘bacteriestammen’ en specifieke stammen zoals bijvoorbeeld ‘Lactobacillus acidophilus’ kunnen wel gebruikt worden in reclame-uitingen om de aanwezigheid van deze ingrediënten te vermelden. Uiteraard mag er daarbij geen (in)direct gezondheidsvoordeel worden gesuggereerd.  

Wil je specifieke nieuwsberichten nog eens nalezen? Klik door ons archief heen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.