Regels & Wetgeving over gezondheidsproducten
Gezondheidsproducten
Gezondheidsproducten zijn geen geneesmiddelen, maar een speciale categorie waren. Geneesmiddelen en gezondheidsproducten kunnen erg op elkaar lijken, maar er zijn wel verschillen. Daardoor is er in de praktijk een onderscheid in aanprijzing.
Gezondheidsproducten zijn geen geneesmiddelen, maar een speciale categorie producten die onder de warenwet vallen. Een waar wordt gezien als gezondheidsproduct op het moment dat het gezondheid gerelateerde effect de belangrijkste claim is. Er zijn twee soorten: voor inwendig gebruik of voor uitwendig gebruik.
Inwendig gebruik
Gezondheidsproducten voor inwendig gebruik zijn meestal voedingssupplementen. Het zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding. Voedingssupplementen komen voor als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, druppels ed. Vitamines zijn de bekendste voedingssupplementen. Maar er zijn er véél meer. Denk aan producten met mineralen, kruiden, visolie of probiotica.
Uitwendig gebruik
Voor gezondheidsproducten die uitwendig worden gebruikt, zoals crèmes en zalven, is een aparte indicatieve lijst met voorbeeldclaims opgesteld die in de aanprijzing van deze producten mogen worden gebruikt.
De Keuringsraad beoordeelt reclame-uitingen voor voedingssupplementen aan de hand van de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Voedingssupplementen vallen onder de Warenwet en daarom mogen er geen medische claims voor worden gemaakt. Gezondheidsclaims zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik ervan gelden bepaalde regels.
Claimsverordening (EG 1924/2006)
Sinds 2007 is de Europese Verordening voor Voedings- en Gezondheidsclaims voor levensmiddelen van kracht (EU 1924/2006). Deze verordening wordt ook wel kortweg de claimsverordening genoemd. Het doel van de claimsverordening is simpel: zorgen dat de claims wetenschappelijk bewezen zijn en begrijpelijk voor de consument.
Wat is EFSA?
De EFSA (European Food Safety Authority) is de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. EFSA is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat claims beoordeelt die zijn ingediend door fabrikanten. Voorwaarde is dat de claims wetenschappelijk bewezen zijn. EFSA brengt advies uit aan de Europese Commissie. Alle door de Europese Commissie goedgekeurde claims zijn toegestaan. De toegelaten (en afgewezen) gezondheidsclaims zijn (en worden) opgenomen in het EU Register voor claims.
Claims database
De Keuringsraad heeft in samenwerking met verschillende partijen (Neprofarm, NPN, FNLI) een handige database ontwikkeld met voorbeelden van wel en niet toegestane gezondheidsclaims per nutriënt.
Lees ook
- Deze handleiding (richtsnoerdocument) over het gebruik van gezondheidsclaims voor levensmiddelen en voedingssupplementen.
- Overige interpretatiekwesties n.a.v. voorbeelden uit de praktijk: Sunshine (fictief merk) voorbeelden.
- Lijst met technische claims en beautyclaims.
De Keuringsraad beoordeelt reclame-uitingen voor uitwendige gezondheidsproducten aan de hand van de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Uitwendige gezondheidsproducten vallen onder de Warenwet en daarom mogen er geen medische claims voor worden gemaakt. Gezondheidsclaims zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik ervan gelden bepaalde regels.
Wat zijn uitwendige gezondheidsproducten?
Daarmee bedoelen we gezondheidsproducten die niet worden ingenomen, maar uitwendig worden gebruikt. Denk aan crèmes, gels en zalven.
Indicatieve lijst
Omdat uitwendige gezondheidsproducten geen levensmiddelen zijn, is de Claimsverordening (EG 1924/2006) niet van toepassing. Voor gezondheidsproducten voor uitwendig gebruik, zoals crèmes en zalven is een indicatieve lijst met voorbeeldclaims opgesteld die in de aanprijzing van deze producten mogen worden gebruikt.
Claim onderbouwen
Om deze claims te mogen gebruiken moet je de geclaimde eigenschap wel wetenschappelijke onderbouwen. Daarbij moet ook de dosering van de werkzame stof in het product worden onderbouwd.
Kruidenpreparaten of botanicals zijn gezondheidsproducten. Er is iets bijzonders mee aan de hand: hierover heeft de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA nog geen advies uitgebracht, waardoor de Europese Commissie nog geen uitspraak heeft gedaan. De bij EFSA ingediende gezondheidsclaims voor botanicals staan daarom nog ‘on hold’.
Wat betekent ‘on-hold’?
Internationaal zijn er veel verschillen tussen kruidenpreparaten. In het ene land worden deze producten als geneesmiddel gezien, in het andere land als gezondheidsproduct. Dat maakt het moeilijk om de claims hierover te beoordelen.
Niet ingediend is niet gebruiken
Claims voor ingrediënten (botanicals, non botanicals) die nooit bij EFSA ter beoordeling zijn ingediend, mogen niet meer worden gebruikt.
Stappenplan botanicals
De ‘on hold’ claims met een negatieve EFSA beoordeling kunnen voorlopig nog worden gebruikt, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De Keuringsraad maakte een stappenplan om te beoordelen of een gezondheidsclaim voor botanicals kan worden gebruikt. Bekijk het stappenplan.
Indicatieve lijst on hold claims
Wil je claims op een kruidensupplement vermelden? Dat is meestal mogelijk. In de Indicatieve lijst on hold claims vind je voorbeeldclaims die je nog mag gebruiken, mits het nutriënt nog voor het betreffende toepassingsgebied ‘on hold’ staat. Deze claims zijn niet ingediend, maar decennia geleden bedacht door de Codepartijen om gezondheidsclaims van medische claims te onderscheiden.
Conditions of use
De voorwaarde is dat de claim voldoet aan de zogenaamde conditions of use (gebruiksvoorwaarden) die horen bij de botanical claim. Deze conditions of use zijn te vinden in de Access-database (halverwege de pagina) te vinden en hebben in de meeste gevallen betrekking op de minimale dagdosering.
Tip: zorg dat je Access hebt geïnstalleerd. Anders kun je het bestand namelijk niet openen. Alle claims in de Access database hebben een ID-nummer.
Check het ID-nummer
In dit document kun je vinden of jouw claim voor een (non-)botanical nog ‘on hold’ staat. Staat het ID-nummer er niet meer bij dan mag er geen claim voor worden gemaakt.
Disclaimer of eigen onderbouwing
De Reclame Code Commissie vindt het misleidend wanneer ‘on hold’ claims zonder voorbehoud worden gemaakt. Daarom moet de adverteerder voortaan een disclaimer over de voorlopige toelating van de claim vermelden of de claim daadwerkelijk zelf kunnen onderbouwen. De Keuringsraad kijkt samen met de Reclame Code Commissie welke criteria gelden als de adverteerder zelf de claim kan onderbouwen en geen disclaimer wil vermelden.
Goedgekeurde disclaimers
De volgende disclaimers kunnen gebruikt worden:
- Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
- Toelatingsprocedure voor deze gezondheidsclaim loopt nog.
- Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
- Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.
- Bewijs voor dit gezondheidseffect wordt nog beoordeeld in Europese toelatingsprocedure.
- Gezondheidseffect is nog niet officieel vastgesteld.
De disclaimer kan gelijk na het gebruik van de volledige gezondheidsclaim worden vermeld. Tip: met een sterretje mag worden aangeven dat de disclaimer alleen van toepassing is op een gedeelte van de claim. De disclaimer hoeft overigens niet op de voorkant van de verpakking bij de verkorte claim te worden vermeld. Dit zou de leesbaarheid niet te goede komen en kan leiden tot verwarring.
Aanvraag indienen
Wil je een aanvraag indienen voor een reclame-uiting met ‘on hold’ claims? Geef dan aan onder welk ID-nummer de claim ‘on hold’ staat, zodat wij dit kunnen verifiëren. Stuur ook de conditions of use mee. Geef ook aan hoe deze zich verhouden tot de hoeveelheid van de stof in het product.
Indien het product niet aan de bij indiening van de claim opgegeven conditions of use voldoet, zal de dagdosering door middel van wetenschappelijke publicaties aannemelijk moeten worden gemaakt. In de uiting moet duidelijk worden aangegeven welk kruid/botanical verantwoordelijk is voor het geclaimde gezondheidseffect, net als dat bij de goedgekeurde claims voor non-botanicals het geval is.
Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons ons op.
Deze code is in belangrijke mate een uitwerking van artikel 19 en 20 van de Warenwet, de Claimsverordening en de Nederlandse Reclame Code en is in nauw overleg met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) opgesteld.
Bekijk hier de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten.
De Keuringsraad heeft in samenwerking met verschillende partijen (Neprofarm, NPN, FNLI) een handige database ontwikkeld met voorbeelden van wel en niet toegestane gezondheidsclaims per nutriënt.
Naar de Claims database.
Ik wil een beoordeling of advies aanvragen, of een melding doen.
Ik heb een vraag over de Keuringsraad, publieksreclame, gezondheidsclaims en/of medische claims.
Zonder de Keuringsraad zou reclame voor gezondheidsproducten niet mogelijk zijn!
– Jos Vis, bestuurslid van de Keuringsraad –
Zonder de Keuringsraad zou reclame voor gezondheidsproducten niet mogelijk zijn!
– Jos Vis, bestuurslid van de Keuringsraad –